Developed in conjunction with Ext-Joom.com

Telekpályázat

 telekpalyazat

Programajánló

Porlik mint a szikla

Signum koncert 2017.12.15

kerekito

Polgármesteri Hivatal akadálymentesítése
Játszótér felújítása
„Segítõ-Kéz” Szociális Intézményfenntartó Társulás épület felújítása és bõvítése
Magyar-kút kútház felújítása
Magyar-kút környezetrendezése:

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program 6.357.02.01 jogcímkódú pályázat keretében az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg, a Vidéki örökség megőrzéséhez igénybe vehető támogatás jogcímen (http://umvp.eu/?q=search/node/EMVA) a Magyar kút környezetrendezésének beruházása. 
 
1. tájékoztatás
 
A beruházás az országos védelem alatt álló kútház környezetrendezésére irányul.
A kútház felújítása 2010-ben megtörtént. A felújítás során a kútház környezetének szintje az eredeti állapot szintjére került vissza.
A Magyar-kút kútház környezetrendezésére 2009 decemberében benyújtott támogatási kérelem alapján Etyek Nagyközség Önkormányzat közel 6,7 M forint támogatást nyert el 2011 áprilisában. A pályázat nettó- és utófinanszírozású, az önkormányzatnak a beruházás áfa részét kell önerõként a támogatáshoz biztosítani.
 
Jelenlegi állapot:
A Magyar-kút Etyek jelképe, országos védelem alatt álló épület, melynek környezte mûemléki környezet. A terület több helyi kulturális és szabadidõs rendezvény helyszíne, az átmenõ forgalmat biztosító országos közút mellett helyezkedik el. A terület jelenleg elhanyagolt állapotú, átláthatatlan, rendezetlen.
 
Tervezett állapot felújítás után:
A felújítás kapcsán megújul a lépcsõsor, a medencék, a támfalak, a padok és a hidak is felújításra kerülnek. A beruházás során a kútház körüli terület burkolását el kell végezni a vízelvezetés megoldásával. A zöldterület is megújításra kerül fák ültetésével, bokrok cserjék átültetésével, újak ültetésével, kisebb mértékû gyepesítéssel.
A rendezést követõen a terület kerekesszékkel történõ megközelíthetõsége biztosítottá válik.
 
A munkálatok 2011. december 1-jén kezdõdtek el a Pagony Táj- és Kertépítészeti Iroda örökségvédelmi engedéllyel rendelkezõ tervei alapján. A kivitelezés elsõ ütemében került sor a kijelölt fák kivágására és a funkció nélküli beton híd elbontására. A további munkálatokra (térburkolás, kõmunkák, faipari munkák és zöldterület megújítás) az Önkormányzat pályázatot ír ki. A pályázatok elbírálása után a munkák 2012 februárjától folytatódhatnak.
Az átadás várhatóidõpontja 2012. augusztus 20.
 

Hõsök tere kertépítészeti fejlesztése és zászlótér kialakítása:
 
1. tájékoztatás
 
A Hõsök tere emlékmûpark kertépítészeti fejlesztésére és zászlótér kialakítására 2009 januárjában benyújtott támogatási kérelem alapján Etyek Nagyközség Önkormányzata közel 7,14 M forint támogatást nyert el 2009 októberében. A pályázat nettó- és utófinanszírozású, az önkormányzatnak a beruházás áfa részét kell önerõként a támogatáshoz biztosítani.
 
Jelenlegi állapot:
A terület Etyek község központjában, a római katolikus templommal szemben helyezkedik el. A területen több emlékmû is található (I. világháborús, II. világháborús, szovjet katonai kõemlékmûvek és az 56-os emlékmû kopjafája). A terület végei rendezetlenek – a központ felé esõ sarkon nem régen még egy kis üzlethelyiség állt, a terület másik vége még kialakulatlan. A terület növényállománya dús, olykor nem egészen egészséges.
 
Tervezett állapot:
A tervezett állapot szerint zöldfelület-növekedést hoz a szovjet emlékmû elõtt elhelyezkedõ beton burkolat bontásával kialakuló zöldfelület. A buszmegálló felé esõ, hegyesszögben végzõdõ területen lévõ összetört burkolat elbontásra kerül, helyén a szegélyek terméskõ támfallal történõ megtámasztását követõen kockakõ burkolat kerül kialakításra. A burkolaton fa szerkezetû zászlótartók kapnak helyet.
Az alsó, csak enyhén lejtõ területrész rendezetlen felszínének egyenletesebbé tétele okán a terület enyhe feltöltése termõfölddel történik. A templom felé esõ szegélyen lévõ nyírt sövény eltávolításával a terület még jobban bekapcsolható a község életébe. A keretezõ támfalon a II. világháborús emlékmûvel szemben bejárat nyitandó, így a két világháborús emlékmû elõtt húzódó síkon rózsakert létesülhet az emlékezet erõsítésére. A növényállomány lomblevelû örökzöldekkel, évelõ és talajtakaró fajokkal gazdagítható. Az út menti fasor hiányzó berkenyéi pótlásra kerülnek.
A munkálatok 2011. december 27-én kezdõdtek el a Pagony Táj- és Kertépítészeti Iroda tervei alapján. A kivitelezés elsõ ütemében került sor a kijelölt fák kivágására, illetve bozót- és cserjeirtásra. A további munkálatokra (térburkolás, kõmunkák, faipari munkák és zöldterület megújítás) az Önkormányzat pályázatot ír ki. A pályázatok elbírálása után a munkák 2012 februárjától folytatódhatnak.
Az átadás várható idõpontja 2012. október 23.

 

(c) 2017 Etyek Nagyközség Honlapja

Adatkezelési nyilatkozat