FIGYELEM!

Fokozottan kell figyelni a nagy melegben a kedvtelésből tartott és a haszonállatokra, mert a hőség ugyanúgy megviseli őket, mint az embereket.

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az állatok számára fontos, hogy mindig biztosítsunk számukra elegendő ivóvizet, és olyan árnyékos helyet, ahol nem éri őket a napfény. Az autóban ne hagyjanak se kutyát, se macskát a nagy melegben, mert az állat rövid időn belül hőguta következtében elpusztulhat.

A haszonállatokat a hőségben naponta többször is ellenőrizni kell. Ebben az esetben is figyelni kell mindig a szükséges ivóvíz meglétére. A legeltetett állatoknál az árnyékos helyek és a mozgástér biztosítása szintén fontos. A zárt helyen tartott állatoknál szükséges a hűtés és a folyamatos légcsere is.

Továbbá nagy figyelmet kell fordítani az állatok és az elhelyezésükre szolgáló helyiségek tisztántartására is. A nem megfelelően tisztántartott helyiségekben és udvarokban a nyári melegben elszaporodnak a kártevők, legyek.

Kérjük, hogy az állattartás során keletkező trágyát, hígtrágyát és a csurgalékvízet csak zárt rendszerű, jól zárható fedlappal ellátott, szivárgásmentes tárolóban gyűjtsék. Az almostrágyát az ingatlan udvarán, elfolyás és szivárgásmentes átmeneti gyűjtőben tárolják. A keletkezett trágya kezeléséről, ártalmatlanításáról, elszállításáról – a környezet szennyezése nélkül – rendszeresen, szükség szerint gondoskodni kell. Ezzel megkíméljük magunkat és szomszédainkat az állattartás kellemetlen következményeitől, valamint az állatok és emberek betegségeinek, járványok kialakulását is megelőzzük.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény szellemében az állattartó köteles a jó gazda gondosságával eljárni, az állat fajának, fajtájának és élettani szükségleteinek megfelelő életfeltételekről gondoskodni.

 

Image: 
Category: 
Layout Mode: 
With Sidebar