Etyek Sportegyesület bemutatkozása
 
Ha ezt a nevet halljuk, hogy Etyek, először biztosan a borászat fog eszünkbe jutni. Ám, nem felejthetjük ki az etyeki sportéletet sem, hiszen számtalan lehetőség adott, amiket igenis ki kell használnunk, beszéljünk akár a pálya jó fekvéséről, vagy a lelkes szurkolótáboráról.
 
Etyek nagyközségben több évtizedes hagyománya van a verseny és szabadidő sportnak. Etyek labdarúgó csapata 1946. év óta szerepel különböző szintű bajnokságokban. A sportegyesület más szakosztályai, különösen az asztalitenisz, röplabda, tollaslabda, giri-sport szintén hosszú évek óta öregbítik a sportegyesület és a község hírnevét. A sportegyesület által nevelt játékosok számos patinás egyesületben szereztek megbecsülést és elismerést.
 
Az Asztalitenisz Szakosztály taglétszáma már évek óta stabilan 5 -10 fő között van, a csapatunk NBIII-as bajnokságban szerepel. A szakosztály tagjai heti rendszerességgel járnak edzésekre, és örömünkre szolgál, hogy hasznosan, sporttal töltik azt a kevés szabadidőjüket, ami rendelkezésükre áll.
 
Az Etyeki Sportegyesület Röplabda Szakosztálya (10-15 fő) lelkes amatőr sportolók csapata. Legfontosabb céljuk a szabadidő hasznos eltöltése. Bajnokságokban ugyan nem szerepelnek, de évente 3-4 meghívásos röplabda tornán vesznek részt, ahol képviselhetik Etyek színeit, és összemérhetik tudásukat hasonló szintű csapatokkal.
 
Valamikor Oroszországból indult hódító útjára a giri, napjainkban pedig a világ számos részén évtizedek óta elismert sportnak számít. Hazánkban néhány éve jelent meg, mint versenysport, de egyre ismertebb és népszerűbb a fiatalok és idősebbek, férfiak és nők körében egyaránt.
A giri-sport leginkább a súlyemeléshez hasonlítható és három fő technikát különböztet meg: szakítás, lökés és hosszú ciklus. Ezeket a gyakorlatokat egy-egy elem begyakorlásával lehet tökéletesíteni, majd összekötni sorozatba. Etyeken az európa és világbajnok Király Pál vezetésével 2014-ben indultak az első giri-sport edzések a Molnár Béla Sportcentrumban.
  
Az idén 75 éves labdarugó szakosztály szintén az Etyek Sportegyesület keretein belül működik. Korosztályok szerinti bontásban a nagycsoportos óvodásoktól kezdve az öregfiúkig bezárólag biztosítunk versenyzési, illetve edzési lehetőséget a tagoknak. Az U7-U9-U11-U13-as korosztályú csapataink az OTP Bozsik program intézményi tornáin vesz részt a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémián Felcsúton. Az U14-es csapatunk az FMLSZ Északi csoportjának utánpótlás bajnokságában versenyez. Az elmúlt évekhez képest jelentős előrelépést sikerült elérnünk azzal, hogy közel 8 év után sikerült újra U19-es csapatot indítanunk, amely a Megyei II. osztályú bajnokság Északi csoportjában szerepel. Ezzel 15 olyan játékost sikerült ismét az Etyek SE-be visszacsábítani, akik eddig a környékbeli csapatokat erősítették vagy abba hagyták a futballt. A fejlődés következő szakaszába szeretnénk lépni 2021-ben, amikor egy U16-os csapatot is el szeretnénk indítani a bajnokságban, ezzel biztosítva a folyamatos átmenetet és fejlődést az utánpótlásképzés és a felnőtt csapat között.
 
Felnőtt csapatunk is szintet lépett 2020-ban, a bajnokságot már a Fejér megyei II. osztály Északi csoportjában kezdte meg. A csapat elé kitűzött cél az, hogy hosszútávon megvesse a lábát ebben az osztályban. 
 
Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy minél több etyeki gyereknek és felnőttnek tudjunk minél magasabb színvonalú sportolási lehetőséget nyújtani, amelynek elsődleges célja az egészéges életmódra nevelés, sikerélmény biztosítása, de fontos a sporteseményekre kilátogató nézők szórakoztatása is.
 
Annak érdekében, hogy népszerűsítsük a sportegyesületet különféle média platformokon is elérhetőek vagyunk, facebook oldalunkat több mint 500 etyeki lakos kedveli, illetve követi.
 
A sportolói bázis növelésében eddig elért eredmények megtartása és további emelése infrastrukturális fejlesztésekkel érhetők el.
 
A rendelkezésre álló tapasztalatok azt mutatják, hogy mivel az utóbbi évtizedekben jelentősen kibővültek a szabadidő eltöltésének lehetőségei, jelentősen nőtt a mobilitás, ezért ma sokkal nehezebb a gyerekeket például a labdarúgás felé terelni, mint a 80-as, 90-es években. A különböző egyesületek gyakorlatilag versenyeznek az utánpótlás korú játékosok kegyeiért, annak érdekében, hogy megfelelő létszámú és minőségi csapatokat tudjanak versenyeztetni a különböző bajnokságokban.
Azt látni kell, hogy ebben a gyerekekért folyó versenyben azok a klubok sikeresek, akik minőségi feltételeket és lehetőségeket tudnak biztosítani a gyermekek számára.
 
Az eddig elért eredmények megtartása, illetve új célok elérése érdekében az Etyek SE az alábbi fejlesztéseket szeretné megvalósítani:

  • Kézilabda méretű (22x44m) műfüves pálya kialakítása
  • A nagy füves pálya felújítása
  • Kültéri játszótér és kondipark kialakítása
  • Homokos pálya kialakítása (20x30) (strand röplabda, strand foci, strand kézilabda, strand tenisz)
  • Épületben egy klubhelység kiépítése

 A fejlesztési célkitűzéseinkből látható, hogy nem csak a labdarúgásra szeretnénk építeni, hanem valódi tömegsportot kívánunk létrehozni a Molnár Béla Sportcentrum területén, ahol nemcsak a labdarúgóknak, hanem az egyéb sportágak kedvelőinek is biztosítható kikapcsolódási, sportolási lehetőség.
                                    
A műfüves pálya építése folyamatban van, reményeink szerint még tavasszal birtokba tudjuk venni.
 
A homokos pálya, illetve a játszótér és kondipark kialakítása már egy olyan minőségi ugrást fog eredményezni az Etyek SE életében, amely a játszani, sportolni vágyó helyi lakosok széles rétegét ki tudja elégíteni.
 
A fejlesztési célkitűzések közül kiemelten fontosnak gondoljuk a focipálya felújítását, mivel közel 10-15 éves megoldatlan problémáról van szó.
A pálya erősen lejtős, göröngyös állapotú és messze elmarad szinte valamennyi környező település (a teljesség igénye nélkül: Szár, Herceghalom, Páty, Mány, Csabdi, Vál, Fehérvárcsurgó, Tordas) pályájától és ez a mérkőzések, edzések minőségére is kihatással van. Továbbá szeretnénk beszerezni egy saját egyesületi kisbuszt is a megnövekedő csapat szállítási igények miatt, amellyel teljesülne egy régi célja az Etyek Sportegyesületnek. 
 
Elérhetőségeink:
 
e-mail:
Elnök: Máté Szabolcs, +36-70-5373-353
Titkár: Bartha Sándor, +36-30-771-4597
Gazdasági vezető: Ferenc Istvánné, +36-70-779-6614

 

Az oldal tetejére